China heeft Brazilië verdrongen als de grootste handelspartner van Argentinië

Voor het eerst in de geschiedenis verdrong China Brazilië als de grootste handelspartner van Argentinië.

Deze ongekende gebeurtenis, die bijna onopgemerkt bleef, vond plaats in september en oktober 2019, toen Argentinië 74 miljoen dollar meer exporteerde naar het Aziatische land dan naar de Braziliaanse markt. In oktober was het verschil ten gunste van China kleiner, namelijk 37 miljoen dollar.

Op dat moment trokken de cijfers niet veel aandacht. Maar de kwestie won aan belang nadat China Brazilië als Argentijnse handelspartner drie opeenvolgende maanden, april, mei en juni, en met een hoger volume overtrof.

In april bedroeg de Argentijnse export naar China 509 miljoen dollar, voornamelijk in sojabonen en rundvlees, een stijging van 50,6% in vergelijking met dezelfde periode in 2019.

In het geval van Brazilië bedroeg de export naar Argentinië 393 miljoen dollar, terwijl het in dezelfde periode in 2019 907 miljoen dollar bedroeg, wat neerkomt op een daling van bijna tweederde, volgens gegevens van het National Institute of Statistics of Argentina (Indec ).

In dezelfde periode importeerde Argentinië meer uit Brazilië dan uit China, hoewel het Aziatische land de maand afsloot met een positief saldo van 98 miljoen dollar aan bilaterale handel, terwijl Brazilië een tekort had van 132 miljoen dollar.

Hoe slaagde China erin Brazilië te verdringen als de grootste handelspartner van Argentinië?

De coronavirus-pandemie, die de industrie heeft vertraagd en zelfs lamgelegd, is volgens specialisten die zijn geraadpleegd door BBC News Brazil een van de belangrijkste redenen voor de verandering.

De industriële sector, vooral de automobielsector, vertegenwoordigt ten minste 40% van de commerciële uitwisseling tussen Brazilië en Argentinië.

Aan de andere kant hadden de productie en export van granen niet dezelfde impact en blijven ze de steunpilaar van de export vanuit Argentinië en andere landen in de regio naar China.

Ondanks de huidige omstandigheden lijdt het geen twijfel dat Argentinië en China hun banden hebben geconsolideerd, terwijl de banden

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *